vrijdag 29 februari 2008

Aardbeien

dinsdag 7 augustus 2007

Aangezien het aardbeientijd is, een paar praktische tips. Ze komen uit de Amsterdamsche Mercurius van 1807 en 1808. Die Mercurius is een beetje een flutblad, vergelijkbaar met de Katholieke Illustratie of de Margriet rond 1950.

Desondanks is het om cultuurhistorische redenen best interessant hier en daar. Zo vindt men er logogryphen, charades, en raadsels - alle behorend tot het genre ‘puzzel’. Daar houdt Herkauwer helemaal niet van.

Maar er is ook een afdeling ‘Burger-huis-apotheek’. De eerste aardbeientip komt daaruit.

‘Wegens winterhanden, wintervoeten, enz. Als men in de zomer verscheidene avonden achtereen, een pap van geplette aardbeziĆ«n op de ledematen, waarin de koude geweest is, legt, zullen dezelven, in den volgenden winter, niet ligt zoo erg worden.’

Nu, wintervoeten en dergelijke zijn misschien een voorbije kwaal. Je hoort er nooit meer van. Maar een andere zorg is: schoonheid. Daarom tip 2, uit de rubriek ‘Volmaakt toilet voor de schoone kunne’.

‘[...] ook kan men bij het naar bed gaan, eenige aardbeziĆ«n op het gezigt stuk drukken en dezelve gedurenden den nacht daarop laten droog worden: des anderen daags ’s morgens wascht men zich met kervelwater, waar door het vel zeer frisch, schoon en glanzig zal worden.’
Gebruiken vrouwen daar tegenwoordig geen komkommerschijfjes voor?

Wel, probeer het es met aardbeien, meisjes. Is de komkommertijd meteen voorbij.

Geen opmerkingen: