vrijdag 29 februari 2008

Nog iets over Maria Aletta Hulshoff (1781-1846)

dinsdag 31 juli 2007


In voorgaande afleveringen heeft u een tekst van een revolutionaire Amsterdamse vrouw, de doopsgezinde Maria Aletta Hulshoff, kunnen lezen. Zij heeft nog veel meer op haar kerfstok.
Als u meer van haar wilt weten, verwijst Herkauwer allereerst naar haar lemma in het DVN (Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland). Daar schrijft A.J.C.M. Gabriels over haar en vindt u verdere literatuur. Gabriels mist in zijn primaire bibliografie overigens de helft van Maria’s publicaties.

Verder is niet onaardig de biografie, enigszins romancé, door Geertje Wiersma uit 2003: Mietje Hulshoff of De aanslag op Napoleon.

Herkauwer zelf geeft hier het signalement van Maria Aletta uit 1809 toen de politie naar haar op zoek was, nadat zij uit het gevang ontsnapt was. Daar was ze in terecht gekomen wegens het laten drukken van weer een ander pamflet.

SIGNALEMENT
VAN
Maria Aletta Hulshoff, oud 27 Jaren, kort en tenger van postuur, een weinig scheef of gedraaid van lighaam, geel-bleek van aangezicht; bij aandoening eenigszins doch schielijk, blozende; donker van uitzicht, donker bruin hair, neus en mond middelmatig, stem zagt, en langzaam van uitspraak, het lighaam eenigszins opgezet; zijnde van een meer dan gemeenen afkomst en opvoeding. (1)

En verder kan het geen kwaad het volgende te vermelden. Herkauwer kwam die gegevens nog nergens in druk tegen. Maria had geld maar leefde Spartaans. Dat blijkt uit de inventaris van haar goederen, opgemaakt na haar dood op 10 februari 1846. Die inventaris van haar verblijf (Egelantiersgracht bij de Lijnbaansgracht, boven nr. 99) beschrijft ‘een ledig kabinet, een bureau met eenige vrouwe kleederen van weinig waarde, twee kisten boeken en schrifturen, een sluitmand met lappen, twee oude stoelen, een bed met twee kussens, verder eenige rommeling niet waardig te beschrijven’.

Dat alles leverde bij verkoop slechts 42 gulden op. Maar er bleken ook waardepapieren aanwezig. Resultaat daarvan: 18.000 gulden. (2)


(1) UBA II*A 22-116 (Stukken betreffende leven en proces Hulshoff)
(2) GAA 377-319 Archief Hervormde Gemeente Amsterdam, ‘in de roode doozen’ H1-I en II.

Geen opmerkingen: