donderdag 28 februari 2008

Barberine: Miss Marples 1770

donderdag 7 juni 2007

Vandaag passeerde Herkauwer dit bericht op internet, over een reeds in 2005 te Gent uitgekomen historische roman voor kinderen in de VWO-leeftijd, door Josephine Schreibers:


Barberine is een kleurrijk geïllustreerde misdaadroman voor +13-jarigen én voor liefhebbers van de achttiende eeuw. Het is geïnspireerd op de dagboeken van graaf d’Hane, op danstraktaten en op documentatie in de Gentse universiteitsbibliotheek (o.m. het Fonds Vliegende Bladen). Het verhaal speelt zich af in 1770. Noodgedwongen moet de 13-jarige Barberine een debutantenbal missen. Zij zet zich dan maar aan het schrijven van een “journal”, een dagboek waarin zij aanvankelijk haar avonturen noteert maar waarin zij geleidelijk aan evolueert naar een ware Miss Marple (Agatha Christie) die door deductie allerlei duistere zaken als overspel, diefstal en moord ontrafelt. Tegelijk schetst Schreibers een levendig beeld
van de Gentse samenleving in die periode.

Kijk, dit is natuurlijk het betere werk. De Vlamingen zijn de Nederlanders vóór.

Die hebben voor deze periode de laatste vijftien jaar redelijk wat goede gewone historische romans voor de oudjes erbij gekregen. Maar voor de jeugdigen hebben zij alleen wat raar drukwerk waarin gereformeerde jongeren nijver Napoleon ten val brengen, volgens het vaderlands model door Da Costa geschapen. U kent dat wel.

Een enorm hiaat. En dat terwijl de stof voor avontuurlijke verhalen van allerlei aard tijdens de Verlichting zo ongeveer voor het oprapen ligt.

Of bestaat er toch iets waarvan Herkauwer geen weet heeft? Hij hoort het graag.

Herkauwer constateerde dat er al een Barberine-website bestaat. U vindt die snel genoeg. De liefhebber/ster kan het boek daar bestellen; het kost E 9,50 of zoiets, gelooft hij.

Geen opmerkingen: