donderdag 28 februari 2008

Tussen de lakens van dokter Ludeman (rond 1750) (2)

maandag 16 juli 2007

(vervolg)

‘Veele verstandige Mannen dreven in den eersten opslag den spot daar meede, dog stonden van verbaastheid bevangen, of liever als verwaande zotten te kyken, ziende R.... voor het uiteinde van de drie Maanden zoo verre gevordert, dat hy ondersteunt door twee Knegts in zyn Kamer en Tuin konde wandelen, daar hy van te voren geen Lepel aan zyn Mond had kunnen brengen, zonder eenig Medicament te hebben ingenomen; Het was boven dien R.... die een Beminnaar van enen goeden Maaltyd en glas Wyn was, tot een zonderling vermaak nu met zyn smulbroers die hem dagelyks kwamen bezoeken, en waar onder Ludeman gemeenlyk des avonds van de party was, aan tavel te kunnen zitten, hartig te eeten en een goede roes te drinken, want hem wierd niets verboden, gelyk men meesttyds gewoon is andere Patienten ten opzichten van zommige schadelyke dingen te doen.
De drie Maanden verstreken zynde, nam Ludeman zyn afscheid; Hoe vroeg R.... met verwondering, wilt gy my verlaten, nu ik eerst begin te genezen? Geenzints beantwoorde die ( wonderbaare Doctor, maar Myn Heer weet wel dat onz accoord ontbonden is: Ik stem dat toe zeide R.... dog laat de vergelding voortaan aan myne beleeftheid. “Dat stryd met het Westindisch geloof” zeide Ludeman, ”en myn geloof verplicht my u te zeggen, dat gy my voor de navolgende drie Maanden verdubbeling van Loon zult moeten geven, en boven dien beloven te doen wat ik goedvinden zal u te gebiede.” R.... stapte ook daar over heen, onder voorwaarde, van geen Medicynen intenemen; De voorgaande wyze van genezing wierd dan voortgezet, met deeze verandering alleen, dat men een jonge, schoone, en poezelachtig Meisje van 21. Jaren opzogt, die voor 20. Ducaten éénmaal ter week, wanneer het een buitengewoone gelukkige dag was, eenige Medicamenten zou innemen, en dan des Nachts by de Patient slapen; Dit beviel R.... om de waarheid te zeggen, wonder wel, en wanneer zy des morgens opstond, wierd zy met een Sleedje na een byzondere kamer buitens huis gebracht alwaar Ludeman haar dagelyks alleen ging bezoeken, om zekere Geneeskundige werkinge op die jonge Meid te verrichten, en schoon dezelve zuiver natuurlyk waren, zoo had dit byna een groote verdeeltheid tusschen de kuische Zuster Britta en Broeder Ludeman veroorzaakt: Want hy daar door veel meer als na gewoonte uit den huis zynde, wierd door Britta die de vonken in de Neus had, zoo stipt in alle zyne gangen bespied, dat zy ten laatsten de kamer ontdekte waar op dit Medicinaal Meisje verborgen wierd gehouden. De Minnenyd is eene misselyke zaak, en voor de meeste Vrouwsperzonen een verbruide plaag, ook maakte het de zachtzinnige Britta zoo ongezeggelyk, dat zy wakker den Beest begon te spelen; Ludeman had veel moeite om haar tot bedaren te brengen, dog hy deed haar gelukkig begrypen, dat hy zonder behulp van die Maagd, onmogelyk de West-Indische Patient genezen kon, en daar door te gelyk bemerken, wat schade hy door haar onbedachte Minnenyd stond te ondergaan: Onder een plechtige verzekering dat hy niets met dat Meisje deed, dan het geen de kunst vorderde, zo dat zy al morrende dit moest gedogen, onder beloften evenwel, dat zy na verloop van de drie Maanden moest afgedankt worden, gelyk op zyn tyd dan ook geschiede.
Ingevolge de gemaakte bepaling deeze drie maandige twede kuur al meede ten einde gelopen zynde, vond de West-Indische Cresus hem in staat van zonder behulp zyner Dienstboden op een Rotting leunende te wandelen, zoo dat hy wel verre van zyn geld te beklagen, integendeel veel vertrouwen in Ludeman stelde, die hem nu toeliet te leven zoo als hy wilde, met aanrading van de drie Zomermaanden op zyn Landgoederen door te brengen om versche Lucht te scheppen; Ondertusschen dorst hy den bystand van Ludeman daarom niet ten eenemale verlaten uit vreeze van zich aan een wederinstorting blood te stellen, waarom hy tot zyne gerustheid, hem voor zyn Lyfartz onder toelegging van een bepaalde Jaarwedde aannam: Dit belette nochtans niet, dat R.... na het aflopen van den Zomer op nieuw iets of wat van zyne oude kwaal begon te gevoelen, het geen hem de raad van Ludeman deed opvolgen, van nu en dan een zekere door hem toebereide Liqueur van hartversterking te gebruiken, onder verzekering dat hem die zoo fris zoude maken, als of hy zyn eerste Jeucht beleefde. R.... bevond zich daar heel wel by, en leefde nog ruim drie Jaren zoo gezond als een hoen; By het openen van zyne uitterste wille bleek het, dat hy Ludeman behalven de aanmerkelyke giften in zyn leven, een Legaat van duizend Pistolen had gemaakt: Men beweerd dat dien Astrologist hem twaalf dagen voor zyn dood was komen waarschouwen, uit de Planeet van zyn Nativiteit ontdekt te hebben dat zyn sterfdag naby was.’

Geen opmerkingen: