donderdag 28 februari 2008

De koningen van de zee

woensdag 18 juli 2007

Ja, wij zijn de heersers der aarde
de koningen va-han de zee!

Dat had Herkauwer al een paar decennia niet gehoord, dat lied. Hij reed, niet helemaal meer fris na een urenlange discussie op de uni over een ontwerp-hoofdstuk van een proefschrift, stapvoets achter een kolonne soldaten van eerst Zwitsers, daarna Nederlanders. Die waren met volle bepakking terug op weg naar hun kamp, aan het eind van hun eerste dag van de Spierdaagse. Een enkel blond paardestaartje zwiepte lustig mee tussen de, eveneens niet meer echt fris, marcherende manschappen. Het waren de Nederlanders natuurlijk die dit lied zongen.

Waar ging dat lied eigenlijk over? het klonk eigenlijk een beetje oudgermaans. Vikingen? Was het iets van padvinders? Herkauwer moest terugdenken aan die periode van een paar maanden dat hij in zijn jeugd verkenner was geweest. Hij had zich toen eigenlijk altijd een beetje verbaasd over de ideologie van natuurbeleving als niet erg passend bij de bijbehorende lastige onpraktische dure hoed die er natuurlijk altijd moest uitzien alsof je bij de burgemeester op bezoek ging. Bij de uitdossing behoorde ook een soort stok of staf die alleen maar tussen je benen kwam, maar volgens de instructies bedoeld was om kwaadwillige hottentotten en ander gespuis te lijf te gaan of er, met andere stokken, een brancard van te maken in noodgevallen.

Maar dat lied - daar kon je goed op marcheren. Blijkbaar was muziek van BZN of Pete Doherty daar niet dienstig voor. Men valt dan liever terug op oudere waarden.

Thuisgekomen zocht Herkauwer op internet of er een tekst hoorde bij die koningen en heersers. De twee verzen blijken het refrein te zijn bij een lied van drie coupletten, de eerste over arenden, de twee laatsten over piraten. Zozo.

Zit hier een pointe aan dit verhaal? Nee.

Herkauwer moet nu beginnen aan de tekst van een dik ontwerphoofdstuk van weer een ander proefschrift dat morgen al besproken moet worden; hij moet reparaties regelen voor een zitmaaier; er zijn nieuwe directieven binnen, op het laatste moment, voor allerlei zaken rond de tekst van een editie die eind deze maand ingeleverd moet worden; er komen noodkreten binnen van zijn laatste gewone studenten die met hun masterscriptie bezig zijn; er is redactioneel commentaar bij een al ingeleverd artikel; er is om het kwartier iets dat geregeld moet worden in verband met de komende Grote Verhuizing naar elders; hij moet een nieuw jasje kopen. Enzovoorts enzovoorts.

Dus geen pointe.

Dat zal u een zorg zijn - want u zit toch op Madeira. Of u wandelt in file.

Geen opmerkingen: