vrijdag 29 februari 2008

Op eigen houtje. De Nieuws-post (1796)

zondag 19 augustus 2007

De Weekelyksche nieuws-post werd uitgegeven van ongeveer 1789 tot 1811, toen het verboden werd. In 1796 verscheen het bij Martinus van Kolm te Amsterdam. Het heeft dan een volkse, maar beslist patriotse signatuur. De schrijver heeft misschien behoord tot de radicale clubisten.

Een leuke opmerking is die over het ‘Houten Genootschap’ (24 juni 1796). Dat genootschap zult u nooit op een lijst officiële gezelschappen vinden, want het is een naam voor een groep orangisten die zich in 1787 beijverde om patriotten af te tuigen - vermoedelijk met houten knuppels.

Deze politieke achtergrond is waarschijnlijk ook debet aan de onmedelijdende wijze waarop bericht wordt over de suïcide van een dominee van de heersende kerk (2 jan. 1796, p. 6):

‘Laatstleden Zondag, (juist op den Sabbath!) heeft Dominé Knottenus Meyer alhier, kunnen goedvinden, zich met een pennenmesje den Gorgel aftesnyden - mogelyk heeft de Gezant een Text uit de Apocalypsis onderhanden gehad, wiens onverklaarbaarheid hem tot wanhoop vervoerd zal hebben, mogelyk ook heeft hy zyne arme Ziel zoo lief gehad, dat hy, uit kracht dier liefde, haar een spleetje, ter ontvlugtinge uit het Ligchaam deezes doods heeft gemaakt.’

Geen opmerkingen: