donderdag 28 februari 2008

Mededelingen Weyerman 2007 nr. 1

zondag 8 juli 2007

Dezer dagen verschijnt een nummer (88 blzz.) van de Medelingen Weyerman (2007, nr. 1). Herkauwer kreeg een exemplaar in handen. Het bevat onder meer:

- ‘Op zoek naar de ware Jaco’. Een duchtig onderzoek door Frans Thuijs naar de ware identiteit en biografie van de befaamde crimineel Sjako, oftewel Jaco Muller (1690-1718).

- Wie en wat gaat er schuil achter het schertsimpressum van Kornelis Jacobsz / Cornelis Jacobsen in 1747/1748? Ton Jongenelen vervolgt hier zijn zegetocht als tegellichter van het achttiende-eeuws drukkersgilde.

- ‘Klein Jan: de bard van de Botermarkt.’ Veel gegevens over een lilliputter die vanaf zijn kruiwagen liedboekjes, mercuren, toneelteksten en nog een massa ander soort veelgelezen teksten verkocht. Door Rietje van Vliet.

- Jan Bruggeman over ‘Een nieuw portret van Jacob Campo Weyerman’.

- Een artikel van Peet Theeuwen over Willem Irhoven van Dam (1760-1802) met de ondertitel ‘Impressies van een Staphorster Indiana Jones en zijn kruistocht door politiek en letteren’.

- Het eerste deel van een imaginaire reis door Kinker uit 1838, waarin deze een gezelschap naar de maan laat vertrekken. Deze onbekende tekst verscheen ooit als feuilleton in De Avondbode, onder de titel ‘Christoffel *** of de zeldzame maanzieke’.

En nog veel meer. Zo recenseert Henri Krop Enlightenment contested van Jonathan Israel.
Een leuke MedJCW-aflevering dus. Met veel materiaal dat nog lang zijn nut zal bewijzen.

Geen opmerkingen: