zondag 2 maart 2008

Bejaarde vrouw (1802)

zaterdag 1 december 2007

Deze en gene is het inmiddels bekend. Doutzen K., Linda de M. en Catherine K. zijn al met rode oortjes aan het lezen.

Maar voor de zekerheid: op 29 oktober is officieel verschenen het Geschrift eener bejaarde vrouw, door Wolff en Deken; een uitgave ongeveer 35% bevattend van de teksten onder die titel horend in druk of handschrift. De nieuwe uitgave (288 bladzijden) kost E 28,90 bij de AUP.

Het heeft in deze blog geen zin uitgebreid te vertellen over de laatste tekst die onze beroemde schrijfsters Wolff en Deken produceerden.

Herkauwer zal niets zeggen over die tekst als opvoedingsdocument, egodocument, document van de christelijke Verlichting, vrouwenbiografie. Hij stelt niet aan de orde of deze tekst mogelijk aangeeft welk thema in het gehele vroegere werk van onze belangrijkste achttiende-eeuwse schrijfsters uiteindelijk als het belangrijkste thema gezien moet worden; gezien de uitkomsten hier, toen de schrijfsters wilden aangeven wat uiteindelijk naar hun idee Het Ene Nodige is in het leven en na dit leven. Te weten: de verhouding met God.

Heft u in deze donkere dagen maar een glas op Wolff en Deken. Hun creativiteit en mentaliteit blijkt al enkele eeuwen allerminst: bejaard.

PS. Herkauwer neemt zijn arbeid weer op (daarover iets meer, een volgende keer), deze maand december; zij het niet op zaterdag/zondag. Hoe het zal gaan in 2008, weet hij nog niet.

Geen opmerkingen: