maandag 3 maart 2008

Collaboratie

zondag 2 december 2007

extra blog omdat Herkauwer moet testen of zijn i-web-abonnement inderdaad verlengd is]

Bij zijn vertrek westwaarts merkte Herkauwer op het allerlaatste moment dat ook de uitstraling van ons Cambridge aan de Rijn, de Leidse universiteit dus, blijkbaar iets te wensen overlaat.

Herkauwer las namelijk digitaal dit bericht in het Leidsch Dagblad van 28 oktober:

‘Leiden. Martelingen, tienduizenden doden in oorlogen ver weg en in korte tijd van wereldmacht naar de economische afgrond. De Franse tijd (1795-1815) bracht Nederland bestuurlijke vernieuwing en burgerrechten, maar had ook een duistere kant. En juist naar personen die met die duistere kant te maken hadden vernoemt de gemeente straatnamen in nieuwbouwwijk Nieuw Leyden. De in Nederlandse krijgshistorie gespecialiseerde amateurhistoricus Allert Goossens (39) vindt het ronduit belachelijk. ‘Je vindt toch nergens een Hertog van Alvaplein?’’

Over welke Polpotters mag dit gaan?

Het blijkt te gaan om Herman Willem Daendels, Pieter Vreede en Lodewijk Napoleon.

Een dag later reageert Hans Blom, voorzitter van de vereniging Oud Leiden, met de opmerking dat dit toch belangrijke figuren geweest zijn, en dat het niet goed is straatnamen langs de politiek correcte meetlat te leggen.

Dat komt Herkauwer voor een nogal zwakke riposte te zijn.

Hij heeft wegens zijn digitale uitschakeling (verhuizing) deze zaak verder niet gevolgd en is verder ook niet echt geïnteresseerd in de opvattingen van deze Goossens. Deze is blijkbaar iemand die alles voor zoete koek opvreet wat hij bij Da Costa gelezen heeft. Goossens blijkt lid van Liberaal Leiderdorp, wanneer Herkauwer het snel geraadpleegde internet mag geloven.

Zou hij echt in krijgshistorie gespecialiseerd zijn?

Geen wonder bij zo’n knuppel.

Geen opmerkingen: