zondag 2 maart 2008

Schlippenbach (1682-1755)

maandag 15 oktober 2007

Net uit: de autobiografie van Casimir graaf von Schlippenbach, Koerlander, vanaf 1696 in dienst van de Staten. Hij vocht voor de Republiek in de Zuidelijke Nederlanden, Spanje en Schotland.

In die mémoires (waarvan slechts de eerste twee delen zijn overgeleverd) een lang verhaal van zijn militaire belevenissen. Iets interessanter zijn de liefdesavonturen die heel in de verte Casanova in herinnering brengen.

Het merkwaardigst is eigenlijk zijn overlijden. Beter gezegd: het uit de weg ruimen van Schlippenbach. Dat gebeurde op zijn buiten bij Michielsgestel. De uitleiders suggereren dat dit te maken zou kunnen hebben met het feit dat Slippenbach inside-information had betreffende het feit dat de latere Willem V helemaal geen zoon was van Willem IV. Dat verklaart mede het zoekraken van de het derde deel van de mémoires.

Overigens speelt Slippenbachs eh... huishoudster, mevrouw Kersteman (moeder van de schrijvers Kersteman!) een merkwaardige rol bij dit overlijden. Een goede scenarioschrijver zou van dit alles een spannend avondje TV kunnen maken.
Zie ook de website van Killercat.

(1) ‘Een oorlogsman van dezen tijd en beminnaar der sexe’. De autobiografie van Casimir graaf von Schlippenbach (1682-1755). Vertaald en bewerkt door Hans Vogel & Marjan Smits. Amsterdam, Augustus, 2007. 592 blzz. ISBN 978 90 457 0110 3. E 37.50

Geen opmerkingen: