zondag 2 maart 2008

Roermondse grapjes (1808)

vrijdag 12 oktober 2007

In de niet lang geleden genoemde, Roermondse almanak uit 1808, vindt men bijna middeleeuws aandoende grappen en spotprognosticaties. Behoort dit bij een op het verleden georiënteerde cultuur? Een voorbeeld.

‘DEN ZOMER.
De Zonne in de Kreeft geeft den langsten dag. Wederom een wonder geval, zekere boerin van Pis-pis, de welke vier borsten hadde vol zog, heeft eene der zelve schrikkelyk gekwetst tegen eenen straal van de morgen zonne. Dry kempensche koopvaardy schepen ontmoetende op de bredaalsche heide twee Russische fregatten hebben een hevig gevegt uit te staan, maar de koopvaardy scheepen hebben moeten vlugten op eenen hoeizolder, 500 anchovis te paard zyn gevangen genomen.
P.S. Op het afryden van den post te voet, is op zynen rugge binnen gereden eenen geborduurden slypsteen, men gelooft het te wezen den zoon van een inwoonder van de Maan, [etc.]’

Van die geborduurde slijpsteen keek Herkauwer even op; want er heeft in de achttiende eeuw ook een Geborduurde Courant bestaan (zie de NCC; helaas geen exemplaar genoemd). Wat zit daarachter?

Zo’n almanakje roept nog wel andere vragen op. Want na genoemde grappen volgt er ook een verhaal, een wonderbare reis van de ‘vrijheer van München gladbach’.

Is zoiets nu verzonnen naar aanleiding van de baron van Münchhausen; of maakte Raspe bij zijn baron gebruik van een traditie rond Münch-personages?

Allemaal uitzoekbaar natuurlijk. Het staat vast al ergens in een Roermonds lespakket.

1 opmerking:

Zilver zei

Beste Herkauwer... ik ben nu wel razend nieuwsgierig naar dat geestige almanakje! In welk archief kan ik dat nalezen of is het alleen maar terug te vinden bij de Herkauwer in de thuisbibliotheek?