zondag 2 maart 2008

Surinaamse Courant (1774)

dinsdag 9 oktober 2007

Herkauwer moet straks naar de notaris voor de overdracht van zijn oude huis, daarna extra verhuisdozen bestellen, en later op de dag naar het afstuderen van iemand die verliefd is op het Middelburgse lefgozertje ds. Carolus Tuinman (1659-1728). In de tussentijd probeert hij nog drukproeven van het Geschrift eener bejaarde vrouw te corrigeren, en nog andere dingen te doen.

U mag het vandaag dus zelf doen.

Kijkt u maar es op de website van het Archiefforum. Dat heeft gisteren een tentoonstelling in het Persmuseum aangekondigd, over de Surinaamse Pers 1774-2007. Op deze archiefsite een beeld van de eerste pagina van het eerste nummer van de eerste Surinaamse Courant, uit 1774. Ontcijfert u daar maar eens de ‘Opdragt van den Uitgeever’, mr. Wolphert Jacob Beeldsnyder Matroos.

Altijd opvallend trouwens, die enorme beweging in het culturele leven in Suriname al in de achttiende eeuw. Er waren toen kranten, weekbladen, dichtgenootschappen, loges, wat al niet.

Als u dat al niet gedaan hebt, is het best zinvol u te abonneren op het genoemde archiefforum. Dat kan. U krijgt voortdurend informatie over welke digitale archiefbestanden er nu weer bijgekomen zijn. Als u niet geïnteresseerd bent in de Remonstranten te Roodeschool, hebt u misschien wél belangstelling voor de vonnissen van Delftse dieven, de privileges van de Nieuwkoopse nieuwsbladen, of de belasting op de suikerbrodenconsumptie in het Natuurkundig Genootschap der Dames.

Geen opmerkingen: