maandag 3 maart 2008

That old time religion (1806)

woensdag 16 januari 2008

Herkauwer moest een ogenblik denken aan Statler en Waldorf, de oude baasjes en hecklers in de Muppet Show, toen hij de volgende anecdote las in het blad De Ster van 11 maart 1806.

Zijn associatie was onterecht. De straks voorkomende oudjes zijn juist niet bij de tijd.

De Ster daarentegen is een progressief blad, zelfs ietwat kantiaans. Kinker en Bruno Daalberg werken mee. Zelfs Sofia heeft er een soort column (doe daar eens wat mee, lezeressen!). Het werd dan ook na enkele maanden verboden, wegens aan de Fransen onwelgevallige berichten. Daarna ging de redactie onvervaard door met het Amsterdamsch Avondjournaal, dat met hetzelfde probleem te maken kreeg. Het zijn geweldige bladen om er een scriptie over te maken.

Maar nu dan die anecdote, onder de titel ‘Pryzenswaardige gehechtheid aan het oude.’

‘Na dat de heer Doctor Doornik onlangs in de Maatschappy Felix Meritis eene voorlezing had gehouden over de Schedel-leer van Gall, zaten twee bejaarde Heeren, den volgenden avond, onder hun pypjen, over deze voorlezing sprekende, by elkanderen. De een van hen, die by de Verhandeling niet was tegenwoordig geweest, vraagde den anderen: ‘wie, en waarover men verhandeld had?’ ‘Over de Zeden-leer van Gall’ andwoordde deze; ‘het heeft my nog al wel voldaan, maar ik ben niet voor al dat nieuwe, ik hou my liever aan de Zeden-leer van J...S.’’

Geen opmerkingen: