zondag 2 maart 2008

Olipodrigo 11

woensdag 10 oktober 2007

Ga komende winter niet naar Goes.

Herkauwer vond in een nummer van het blad De Weegschaal van 1822 (p. 120) melding gemaakt van het feit, dat op 31 mei 1816 te Goes een publicatie verscheen tegen het werpen van sneeuwballen. Daar schijnt in De Weegschaal van 1820 in het eerste nummer uitvoeriger over geschreven te zijn, maar dat nummer heeft Herkauwer niet gezien.

Wellicht geeft dit één onzer eminente boekwetenschappers aanleiding een Van Selm-lezing te houden, over de gevaren die oudere Goesse (Goese?) boekenliefhebbers bedreigen wanneer zij voortwandelen op de stadswallen met hun neus in het Sesdaegsch Winterbuitenleven (zie Van Effen) zonder aan andere dingen te denken.

*

Dit Zeeuwse item doet Herkauwer denken aan de man die - een jaar of veertig geleden? - een boek publiceerde over Odysseus die tijdens zijn omzwervingen op Schouwen-Duiveland terechtkwam. De auteur behoorde tot de Von Daenikentypes. Die mensen maken altijd gebruik van een soort geleerde etymologie die nergens op slaat. Zo was, herinnert Herkauwer zich vaag, volgens die schrijver Zierikzee natuurlijk genoemd naar Circe, de tovenares die Odysseus gevangen hield.

Even vreemd maar wel vergefelijker zijn de sprookjes over de afstamming der Zeeuwen voortkomend in de Divisiekroniek (1517) van Cornelius Aurelius (1460-1531). Die heeft een verhaal over de broers Battus en Selandus die uit Midden-Europa naar hier kwamen. U begrijpt: zij stichtten respectievelijk Batavia (Holland) en Zeeland.

Dat is tot daar aan toe. Maar een beetje over de grens is Aurelius’ mededeling dat Selandus de door hem op het uiterste eiland gebouwde burcht, Mitelburch (Middelburg dus) genoemd had naar zijn vader Mitelus.

Dat is een beetje lullig van die macho Aurelius. Hij wilde mogelijk niet zeggen dat Selandus een dochter had met een lamme arm. Die arm moest zij voortdurend in een mitella dragen. Dat werd ook haar bijnaam. Uiteraard kon Mitella niet mee op al zijn rooftochten en werd er voor haar een knus bouwwerkje opgetrokken: Mitellaburg.

Geen opmerkingen: