maandag 3 maart 2008

Boerka zoekt vrouw (1830)

woensdag 13 februari 2008

Het jaar 1830 is zo ongeveer de grens van de periode waarover Herkauwer mededelingen wil doen, tenzij het nieuw materiaal betreft van of over aardige schrijvers die nog vóór 1800 geboren zijn.

Maar aangezien de mode in deze blog vaak voorwerp van aandacht geworden is, geeft hij uit 1830 een advertentie (1) voor een nieuw modeblad, in twee vormen. Het blad is, zoals de specialistes op dat terrein maar al te graag verwachten, een soort bewerking van een oorspronkelijk Parijse uitgave.

De advertentie is er één van een soort zoals Herkauwer nog niet zag voorkomen in een eerdere periode - hetgeen verder niets zegt.
Het bedrijf waar men op het nieuwe modeblad kan intekenen produceert ook kunsttepels, breukbanden en andere leukigheden.

‘PARIJSCHE MODE.
In Parijs, die bron van smaakvolle Mode, ziet men thans een nieuw Dagblad, onder den titel van: Latin, Sylphe et Trilly, hetwelk om deszelfs geestige zinspelingen, schetzende schimpen, goeden stijl en vooral elegante en schoon gegraveer[de] Mode-plaatjes een algemeenen bijval vindt, en alle andere van dien aard onderdrukt. De Uitgever zich vleiende met een even goed gevolg in het Koningrijk der Nederlanden, heeft de eer zulks aan te bieden aan de Dames, welke den goeden smaak, en de Heeren, welken den schoonen stijl van schrijven liefkozen. Dit Blad verschijnt dagelijks: dat van Zondag, onder den titel van: le Follet, is vergezeld van een of twee Mode-plaatjes, en alleenlijk gewijd aan de verschillende Modes van de laatste week.
Voorwaarde van Inteekening.
Franco: voor een Jaar f. 42:- Ned. Guld., voor zes Maanden f. 21:-, voor drie Maanden f. 10:50. Men kan ook des verkiezende alleenlijk inteekenen op het Blad van Zondags met de Mode-plaatjes, tegen den prijs van f. 15:- in het Jaar of f. 7:50 voor zes Maanden. - Adres, in de Warmoesstraat, No. 129, te Amsterdam, bij de Heeren GODEFROIS en Comp., koninklijke Geoctroijeerde Fabriekanten van de alom beroemde Elastieke Mechanieke Breuk-Banden, zonder riemen noch Dij-Banden, geprivilegeerde Leveranciers van verscheidene publieke en partikuliere gestichten, Uitvinders van de Kunst-Tepels en Drink-Glazen, een nieuw soort van Pomp-Lavement-Spuiten, den onlangs uitgevonde Dievenweerder, enz. enz. enz. NB. Met primo April BREUKBANDEN à TWEE GULDENS, welke de beste, die in dit Koningrijk gemaakt en die welke den Patient tot f. 12 à 15 gelverd worden, in allen opzigten evenaarden. - Brieven Franco.’

(1) In het Algemeen nieuws- en advertentie-blad van 2 januari 1830. - De in de tekst genoemde modebladen zijn niet te vinden in de NCC, behalve een exemplaar van Le Follet vanaf 1834. Daar is Herkauwer niet naar op zoek gegaan, want wat hem betreft te laat.

Geen opmerkingen: