maandag 3 maart 2008

Onnozele kinderen

vrijdag 28 december 2007

Vandaag, 28 december, is het de (rk) feestdag van de Onnozele (d.i. onschuldige) Kinderen.
Dat zijn die kinderen die door Herodes in Bethlehem vermoord zouden zijn bij Jezus’ geboorte. Dat heeft iets te maken met de in het evangelie voorgestane idee dat Jezus de rechtstreekse opvolger hoorde te zijn van koning David (uit Bethlehem), en daarom daar geboren moest zijn. Reden voor Herodes om...

In de rk traditie heeft dat geleid tot allerlei gebruiken op deze dag: dat de kinderen op deze dag de baas mochten zijn. Uiteindelijk heeft dat weer iets met germaanse toestanden te maken, maar dat slaan we over.

Herkauwer heeft van dat alles nog een staartje meegemaakt.

Toen hij, zeg zeven of acht jaar oud, namelijk wel es misdienaar was, was het traditie dat misdienaar van dienst op deze dag mocht meedoen met het ontbijt van de pastoor.
De pastoor in kwestie was nogal een izegrim met een vervaarlijke herdershond, herinnert hij zich. Hij (de pastoor dus) was wel erg lief voor de blinden in Amsterdam, waar deze onderwijs aan gaf. Maar dat is een ander verhaal.

Dat ontbijt was tamelijk luxueus, opgediend door des pastoors huishoudster.

Herkauwer kreeg thuis doorgaans vooral ijselijke pap met klonten en gruwelijke vellen. Hij poogde die pap op allerlei manieren te laten verdwijnen, in tuin of gootsteen. Ook dat is weer een ander verhaal.

Nee, deze herinnering heeft geen pointe.

Geen opmerkingen: