maandag 3 maart 2008

Johnny Depp killerkapper (1785)

donderdag 7 februari 2008

Vandaag in première in Nederland: de film/musical Sweeney Todd, met in hoofdrol Johnny Depp als de moordlustige kapper Sweeney Todd (gest. 1802).

Deze Sweeney schijnt in Londen rond 1785 zo’n 160 klanten de keel doorgesneden te hebben en tot pasteitjes verwerkt. Hij kreeg daarbij steun van Nelly Lovett (in de film: Helena Bonham Carter). De historische experts zijn het niet helemaal eens over wat de werkelijke gang van zaken is geweest. (1)

Maar dat gemoord liegt er dus niet om. Bij Sweeney vergeleken lijkt Hannibal (Anthony Hopkins) een misdienaar geweest te zijn.

Het komt Herkauwer voor dat het een toer is om in zo’n geval een acceptabele emotionele lijn (wat is de motivatie?) neer te zetten in een epos/film. Hoe krijgt Johnny Depp dit voor elkaar? Dit vergt toch wel heel wat meer dan in de Caribbean leuk achterheen de rum en de rokken te zitten. Benieuwd dus.

De film schijnt gekozen te hebben voor de vroege negentiende eeuw als achtergrond bij dit drama. Vermoedelijk is die periode (Hornflower, Austen, Brontë, Dickens) bij de angelsaksen bekend terrein en al snel verplicht decor - ongeveer vergelijkbaar met wat de protestanten en historici ten onzent denken over het verleden van Nederland. Dan komen onvermijdelijk de onderbroeken van Michiel de Ruyter, lubben kragen, Jan Steen, en de Gouden Eeuw in beeld.
Es zien wat ervan gemaakt is, dus. Verplicht voor meisje die in Johnny zijn.

(1) Gebaseerd op een aardig stukje door Henk van Gelder, in de NRC 1 februari 2008.

Geen opmerkingen: