maandag 3 maart 2008

Bladwijzer

dinsdag 4 december 2007

Wat men al niet vindt bij een verhuizing. Bij het uitpakken van een decimeter stukken valt uit die papieren: een bladwijzer die van boven en onder een afgeronde vorm heeft. Vast een gewild item voor de bladwijzerverzamelaar.

Het ding doet een ogenblik denken aan die TV-reclame, een jaar of vijftien (?) geleden, voor tampons. De een of andere frisse Amsterdamse volksmeid liet zien dat de nieuwe soort tampon van boven rond was, en zei met een glimlachje: ‘da’s lougisch hè?’.

Van meer belang voor de collectionneurs in deze zijtak van de boekwetenschap is het feit dat de tekst op deze bladwijzer lijkt te stammen uit een sekslozer tijdvak, vermoedelijk zo rond 1930, 1950? Het komt Herkauwer althans voor dat de vermanende schoolmeesterstoon geheel bij die tijd hoort. Hij wil u de tekst niet onthouden.

VAN HOUTEN SEDERT 1828
BLADWIJZER

Om te onthouden waar ge met lezen zijt gebleven zijn vele manieren. De enig juiste wijze is het gebruik van deze bladwijzer. Vouw dus geen blz. om.

Likken aan de vinger voor het omslaan van een bladzijde is onnodig en bovendien onzindelijk.

De witte rand om de pagina is er niet om beschreven te worden. Neem liever een notitieboekje.

Vergeet nooit geleende boeken terug te geven. Dan zal men U gaarne later weer helpen.

Behandel het boek als een vriend, doe er voor het lezen een kaft om en lees nooit tijdens het eten. Voor het lezen van een goed boek is altijd wel een ogenblik per dag te vinden.

Buig de rug niet door, pas op voor ezelsoren en voor vlekken, ook van Van Houten’s cacao en chocolade.

Geen opmerkingen: