maandag 3 maart 2008

Olipodrigo 14

donderdag 10 januari 2008

Pendule voor Petronella. - Het Amsterdamse volkse weekblaadje De wekelyksche nieuws-bode, uitgegeven bij de wed. C. Kok, geb. van Kolm, in de Tuinstraat, geeft veel amusant nieuws over ongelukken en overspel, vooral in de Amsterdamse oude stad. Er zit echter ook wat nationaal en internationaal nieuws bij.

Herkauwers aandacht werd getrokken door het bericht (20 augustus 1830) dat de koning van Griekenland aan de bekende, zo goed als blinde dichteres Petronella Moens, wegens een gedicht op de zeeslag bij Navarino in 1827 (waardoor de Griekse onafhankelijkheid een feit werd), een geschenk gegeven had. Het was... een pendule. Je moet je nooit blindstaren op een geschenk, maar dit is toch wel een beetje gek. Herkauwer vond niets hierover in Moens’ biografie, door Ans Veltman-Van den Bos (2000).

Zandzee. - In deze blog is wel eens het begrip ‘Zandzee’ aan de orde gekomen, als locatie in de achttiende eeuw verband houdend met rariteitslijsten en ‘laplandse’ satirische soorten nieuws. Deze locatie is onduidelijk. Vreemd genoeg vindt men in bovengenoemd weekblad het volgende bericht (9 september 1829) dat suggereert dat die Zandzee ergens in Amsterdam gezocht kan worden:

‘In de Zandzee is een welbekende Spijkerklopper [timmerman] zoo erg verliefd geworden op een Vijgenverkoopers-Vrouwtje, dat hij haar zulk eene vriendschap bewezen heeft dat er weldra een klein kiekertje van voor den dag zal komen; hij was hierover zoo voldaan, dat hij zulks aan zijn Meisje bekend maakte, die hierover zoo toornig werd dat zij hem met krabben en bijten de deur uitjoeg.’

Is die ‘Zandzee’ soms een nog geheel onbekende taveerne of uitspanning? In of bij Amsterdam?

Geen opmerkingen: